Project Ara «триває» в Facebook

Google не тільки є популярною пошуковою системою та компанією, що розвиває найпоширенішу мобільну ОС – Android. Її девайси – Nexus і Pixel – також добре відомі користувачам. Серед проектів компанії був такий, який, якби реалізувався, міг би повністю змінити уявлення про смартфон. І, може бути, саме Facebook втілить новий форм-фактор в реальність.

 

Facebook, схоже, працює над тим, над чим раніше працювала Google – над новим форм-фактором споживчого девайса. Більш докладно ця цікава тема та її перспективи були розглянуті Алексом Хітом (Alex Heath) на сторінках ресурсу Business Insider India . Опублікована 20 липня 2017 року патентна заявка компанії описує «модульний електромеханічний девайс», який може бути оснащений динаміком, мікрофоном, GPS і навіть функціонувати в якості телефону.

Модульний споживчий девайс дозволить користувачам підключати до пристрою різні компоненти, подібно до того, як це робиться в конструкторі. Деталі зможуть підключатися і відключатися.

Тема модульного смартфона давно розглядається в індустрії. Наприклад, Google витратила кілька років на розробку амбітного модульного смартфона в рамках свого Project Ara. У минулому році робота над проектом була раптово припинена, та користувачам залишається тільки припускати, як міг би виглядати реалізований в рамках даного проекту смартфон.

За збігом, багато ключових співробітники команди Google Project Ara зараз працюють в групі Facebook Building 8, команді, яка і займається новою патентною заявкою. Втім, хоча патентна заявка і говорить про те, що робота над модульним девайсом триває і дана тема не стала ще однією з нереалізованих сторінок історії індустрії, це ще не означає, що подібний девайс побачить світ. Та й, зрозуміло, мова йде не про продовження самого Project Ara від Google, а, цілком можливо, про зовсім іншу концепцію, але засновану на тій же ключовий ідеї модульності споживчого девайса.

Building 8 є лабораторією Facebook, що розробляє призначене для споживачів апаратне забезпечення, і працює також над такими футуристичними проектами, як можливість введення силою думки і розуміння мови через шкіру. Чотири співробітники, зазначені в якості співавторів патентної заявки, раніше працювали в Nascent Objects, стартапі, який Facebook купила в минулому році. Цей стартап використовує 3D-друк для швидкого створення прототипів модульних гаджетів.

На сьогоднішній день залишається незрозумілим, для чого стане використовуватися новий модульний девайс, хоча, як повідомляється додатково, «близькі до теми люди» говорили про те, що Building 8 зосередив свої зусилля на розробці прогресивних технологій камер та машинного навчання. Тим часом представник Facebook, до якого звернулися з питанням, не став коментувати дану тему.

Ймовірно, новий модульний девайс зможе функціонувати або як телефон, або подібно музичній колонці Amazon Alexa, що і випливає з опису патенту. Відзначається також, що мова йде про «мільйони девайсів», підключених до сервера, які можуть працювати на основі різного програмного забезпечення і базуватися на підключаємих і відключаюємих компонентах. Керівник Building 8 по представленню нових продуктів Бернард Річардсон (Bernard Richardson), як повідомляється, раніше працював над подібною темою в Amazon в рамках розробки колонки Alexa.

До патентній заявці Facebook додається також ескіз концепту таємничого продукту.

Слід зазначити, що в історії відомої соціальної мережі вже були спроби створення смартфона. У 2013 році Facebook спільно з HTC працювали над створенням телефону, але проект успіху не мав. Серед талантів, які працюють в Building 8, – колишні співробітники таких найвідоміших компаній, як Apple, Google і Motorola, тобто компаній, які мають досвід у проектуванні та поставок мільйонів телефонів і планшетів. Даний підрозділ також включає в себе команду, яка займається ритейлом і електронною комерцією для продажів тих гаджетів, які створюються командою.

Що б в результаті Facebook не представила з розробок Building 8, компанія, схоже, розглядає модульну систему в якості найбільш придатної для сучасних користувачаів, ніж девайси в форм-факторі, подібному iPhone, які виробляються і продаються сьогодні.

Як наголошується в патентній заявці, яка спочатку формувалася ще в січні 2016 року, зазвичай багато апаратні компоненти сучасних девайсів, які вже вважаються «застарілими», все ще досить гарні і могли б використовуватися і далі. Але вони не можуть використовуватися, оскільки дизайн споживчої електроніки не передбачає заміну значної частини її комплектуючих. Таким чином, «життєвий цикл» звичайної електроніки є дорогим і неекономним.

У чому основні переваги та недоліки модульних смартфонів?